Vi reder ut i bastudebatten

Debatten om nakenhet i bastu har gått vild i media de senaste veckorna. Det började med en insändare i Östersundsposten från en privatperson som upplevt sig illa behandlad av andra bastare. Sedan har journalister, mediapersonligheter och andra kommit till tals. Nakenhet i bastu är uppenbarligen ett ämne som väcker känslor hos många. Men handlar frågan verkligen om nakenhet? Som badhusexperter känner vi en skyldighet att reda ut ett och annat.


oktober 27, 20236 Minutes

Kort bakgrund

En person skrev i september 2023 en insändare till Östersunds-Posten om en incident på Storsjöbadet i Östersund. Personen i fråga upplevde sig trakasserad av andra bastubesökare på grund av att hen badat bastu i badkläder. I svallvågorna av den händelsen har en debatt om etikett i bastu väckts till liv, men också frågan om hur vi bemöter varandra. Stora rikstäckande tidningar som Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Aftonbladet har tagit upp frågan.

Försiktighetsprincipen bör råda

Ur ett naturvetenskapligt hälsoperspektiv är frågan huruvida man kan ha badkläder på sig i bastun på ett badhus tämligen enkel att reda ut. Badkläder blöta av klorerat vatten hör inte hemma i bastun. Vi människor utsöndrar kväve genom smuts, hud, svett och andra kroppsvätskor. När kväve möter klor bildas den skadliga biprodukten trikloramin. Ett viss mått av trikloramin är acceptabelt, men det gäller att hålla sig inom gränsvärdet (0,2 mg/m3 inomhusluft).

Höga halter av trikloramin ger upphov till andningsbesvär, irriterade luftvägar och rinnande ögon.

När man talar om trikloramineffekter talar man oftast om klorerade bassängmiljöer. Men det går inte att utesluta skadliga nivåer av trikloramin även i bastumiljöer. Bäst är att tillämpa försiktighetsprincipen. Med enkla medel (undvika klorindränkta badkläder) kan problemet med trikloramin i bastu reduceras totalt.

Lärdom: Klorerade badkläder hör inte hemma i bastun.

Den känsliga laven

Ett annat skäl till varför klorerade badkläder inte hör hemma i bastun beror på laven. Alltså träbänken i bastun. Klorerade badkläder är våta kläder och våta kläder skadar träet på sikt. Det vet alla som hängt en blöt duschhandduk över en garderobsdörr i trä varje morgon under en längre tid. Våta kläder hör inte hemma i bastun, oavsett om de är klorerade eller inte.

En invändning kan vara att laven utsätts för fukt ändå, genom svett och stänk från bastuvattnet, men som med allt annat handlar det om mängden. Genomdränkta badbyxor direkt på laven, blir för mycket för träet.

Torra kläder går bra

Frågan handlar egentligen inte om nakenhet. En mer relevant fråga är om man kan ha klorerade eller våta kläder på sig i bastun. Där är svaret solklart: nej.

Men torra badkläder och handdukar går bra. Handduken är kanske att föredra då den går att sitta på,  vira in sig i, och är enkel att ta av och på.

Den kulturella aspekten

När det gäller frågan om kultur, tradition och normer blir det lite svårare att reda ut solklara rätt och fel. Det finns många sätt att basta på och med olika kulturer och traditioner kommer olika föreställningar. Vissa har en bestämd uppfattning om nakenhet i bastu, vilket inte är svårt att sympatisera med. Vi har i en tidigare artikel argumenterat för nakenhet då det tillför ytterligare en dimension av frihet i upplevelsen. Men vi har också en realitet att ta hänsyn till. Mellan de som bejakar nakenhet och de som värnar sin kropp och integritet uppstår en friktionsyta. Men med förnuft, medkänsla och kunskap kan vi komma en bit på vägen.

Rent generellt om vi talar om publika bastur i badhus och det inte finns några särskilda lokala bestämmelser, så kan man resonera så här:

Om du tycker om att vara naken i bastun – var det, men sitt på en torr handduk som skyddar laven. Kokettera inte med din nakenhet. Om du inte vill vara naken i bastun – var inte det, men ha på dig torra och klorfria kläder.

Var respektfull mot dina medbastare. Påklätt eller ej, det viktigaste är att alla känner sig välkomna att delta i värmen. Och glöm inte att duscha före och efter bastubad. Det gäller alla.

Konverserande bastubadare med kläder på

P.S

Just nu pågår ett standardiseringsarbete på EU-nivå när det gäller spa-, bastu-, och wellness-anläggningar. Vi får säkert anledning att återkomma i den här eller närliggande frågor inom en snar framtid. Om du vill veta mer om bastubad, hygien- och skötselfrågor, är du välkommen att höra av dig till oss. Andra aktörer att rekommendera är Folkhälsomyndigheten som gett ut ”Vägledning om bassängbad” eller Svenska badbranschen.

Hör av dig!

Hör av dig om du vill lufta dina tankar och prata bastu med oss på We Group. 😀

  Liknande artiklar från Badhusbloggen

  Luftbubblor under vattenyta

  Legionella i badhus – att förebygga och åtgärda

  Legionella kan innebära en snabbt övergående influensa, men det är också en potentiellt…

  Åsa Jansson Kristianstads badrike

  Kristianstads badrike – ett år efter invigningen

  Den 30 september 2022 var det pompa och ståt i Kristianstad. Blåsorkestern var på plats…

  Virtuell vattenträning – en förnyelse av vattengympan

  Ökad kundnöjdhet, nya användare och fler besökare till badhus och spa-anläggningar. Det…

  Badhusfötter i badhuset – att förebygga och åtgärda

  Utbrott av badhusfötter är trist. I första hand för den drabbade, men också för dig som…

  Anna Lindberg om Fritidsbanken, simhoppning och badhus. We Group Badhusbloggen

  Anna Lindberg i ett samtal om Fritidsbanken, simhoppning och badhus

  Vi åkte ner till Vejbystrand i nordvästra Skåne och träffade på Anna Lindberg. I det här…

  Badhusbloggen - bastu i badhus - stora valmöjligheter

  Bastu i badhus – stora valmöjligheter

  Det finns inte en eller två bastutyper att välja på i badhusens relaxavdelningar. Idag…

  Badhusets utveckling i Sverige

  Badhusets utveckling i Sverige

  Från varmbadhuset med sina många badkar och 30-talets simkunnighetsfokus till 80-talets…

  Parasiter, bakterier, virus och gaser – vad gömmer sig i badhuset?

  Parasiter, bakterier, virus och gaser – vad gömmer sig i badhuset?

  I badhusmiljön kan det finnas en hel del otrevligheter. Kemiska biprodukter så som…

  Missa inte nästa artikel!

  Prenumerera på Badhusbloggen. Du får ett mejl en gång i månaden med de senaste artiklarna.