Folkets badhus
Ett badhus är inte vilket hus som helst. Det är en offentlig plats där människor lär sig att simma, får motion, leker, kopplar av och trimmar formen inför nästa OS. En unik mötesplats över alla generationer som bekostas gemensamt med skattepengar. Men det är också en byggnad där stora mängder vatten, värme och kemikalier ska samsas ihop under lång tid. Det ställer särskilda krav på badhusarkitekterna. Frånsett kreativitet, estetik och konstnärlig yrkesskicklighet, krävs även en specialistkompetens kring badhusens särskilda villkor. Besöksflöden, miljöaspekter, olika badverksamheter och vilka krav de ställer på badet. Men också kunskap om livslängd och funktionalitet både när det gäller materialval och tekniska lösningar. En specialistkompetens som är svår att hitta om du inte vänder dig till arkitekter med yrkeskunnande och erfarenheter från över 100 spa- och badprojekt.
Hela vägen eller en del av den
Se oss som en partner som kommer in tidigt i processen och följer med tills ditt badhus slår upp portarna. Vi är vana vid att bistå i allt ifrån förutsättningar för placering, badhusets innehåll och inriktning, till driftskostnader och andra lämpliga underlag för politiska beslut. Vi är lika angelägna som du att badet blir en stor upplevelse för kommuninvånarna och där arkitekturen även ska berika besökarens alla sinnen och skapa långsiktiga värden. Oavsett om det är en spa-anläggning, familjebad eller äventyrsbad.
Om du vill ta ett större ansvar själv i projektet, kan vi givetvis även ta hand om enstaka delar och se till att de utförs på en hög nivå.
Projektering av badanläggning
Förstudie
Utan en bra förstudie blir det inget bra badhus. Det arbetet leds av våra specialister inom Verksamhetsutveckling. Där kartläggs alla behov och förutsättningar för projektet på ett professionellt sätt. Som badhusarkitekter involveras vi ofta i detta skede, eftersom vi har stor erfarenhet och dessutom kan bidra med en första gestaltning av hur ditt planerade badhus kan komma att se ut. Våra utredningsskisser innehåller situationsplaner, planskisser, sektioner, volymstudie och enklare 3D-illustrationer. De ger projektet en mer konkret känsla för våra vidare diskussioner
Programhandling
Baserat på förstudien går vi tillsammans vidare och specificerar alla krav och behov som badhuset ska möta. Vi gör särskilda utredningar kring områden som belysts i förstudien, men som kräver mer genomlysning. Det här innebär att vi också kan göra en säkrare ekonomisk kalkyl och dessutom fortsätta att utveckla skisserna kring badhusets utseende. Allt samlas i vår gemensamma Programhandling och leder oss vidare till nästa steg.
Systemhandling
Baserat på tidigare moment så sätts nu badhusets slutgiltiga form och utseende. Då ingår även moment som planlösningar, fasader, bassängdetaljer, valda tekniska lösningar mm. I det här skedet kommer också övriga projektörer in i bilden för att gå djupare och rita badhusets konstruktionssystem och installationssystem.
Detaljprojektering
Den mest tidskrävande delen av projektet inträder när vi går ner i detaljerna. Här bestäms allt ifrån färg på kakelplattorna i bassängen till vilka krokar som ska väljas i omklädningsrummen. Slutmålet är kompletta bygghandlingar som ska fungera som underlag till byggaren, ända ner på detaljnivå.
Intressanta badhusartiklar
april 10, 2024
Artikel
Arkitekten bakom badhusen – möt Axel Robach
Axel Robach är arkitekt på We Group och har arbetat med många projekt sedan han började här 2015. I den här artikeln berättar han om sin syn på arkitektur och vad som är viktigt när det handlar om badhus och dess utformning.
december 29, 2023
Artikel
Badhusen och dess intressenter – vem bygger vi för?
Ett badhus är en plats som samlar många intressen som ibland står i strid med varandra. Vi har skrivit en resonerande text där vi uppmuntrar till respekt och erkännande av varandras intressen.
september 29, 2023
Artikel
Kristianstads badrike – ett år efter invigningen
Den 30 september 2022 var det pompa och ståt i Kristianstad. Blåsorkestern var på plats och det bjöds på tal och cirkusuppvisning. Det gamla Tivolibadet hade hängt med sedan 1957, men nu skulle Kristianstadborna äntligen få springa in i ett nytt och modernt badhus. Hur har det första året varit? Åsa Jansson, badhuschef på Kristianstads kommun, kan svara på det.
februari 10, 2023
Artikel
Badhusets utveckling i Sverige
Från varmbadhuset med sina många badkar och 30-talets simkunnighetsfokus till 80-talets äventyrsbad och dagens familjebad. Synen på våra badhus och vad de ska innehålla har skiftat genom historien. Badhusets utveckling i Sverige är inte bara en berättelse om bad, utan säger också mycket om samtiden. Vad säger vår samtid om framtidens bad?
februari 7, 2023
Artikel
Det gamla badhuset – vad hinner ske på 50 år?
Över 200 badhus i Sverige har passerat 50-strecket. Under åren har mycket hunnit ske. Många badhus har sedan de byggdes, fått fler attraktioner, högre vattentemperaturer och fler besökare, trots att de inte var konstruerade och dimensionerade för det. Hur har den utvecklingen påverkat anläggningarna?