Bastu i badhus – stora valmöjligheter

Aldrig förr har det funnits en sådan variationsrikedom när det kommer till bastu i badhus. Den klassiska furubastun med el-aggregat har fortfarande en given plats, men det finns fler sorter värda att titta närmare på.


februari 10, 20236 minuter

Den klassiska våtbastun i trä känner de flesta till. Den är relativt liten, saknar ofta fönster och återfinns oftast i anslutning till dusch- och omklädningsrum. Men i takt med att relaxavdelningarna blivit större har också bastun fått en mer framträdande och varierad roll. Idag är valmöjligheterna stora när det kommer till bastu i badhus.

Badhusbloggen - vedeldad bastu på Kristianstads badrike
I Kristianstads badrike har den vedeldade bastun en naturlig plats på taket som är en del av relaxavdelningen.

Vedeldad bastu

Den vedeldade bastun är bastun för alla sinnen. Det är en speciell känsla att höra knastret från veden, lägga ögonen på den levande elden, känna doften av trä, samtidigt som värmen sprider sig. En nackdel kan vara att den tar ett tag att värma upp.

Att bygga vedeldad bastu i badhus görs med fördel på taket i nära anslutning till den övriga relaxen, vilket man gjort på Kristianstads badrike som bilden ovan visar. Precis som i den klassiska våtbastun med elaggregat, regleras värmen genom vatten som kastas på de heta stenarna i bastuaggregatet.

Torrbastu

Torrbastun är för den som uppskattar värme framför allt annat, inte sällan ligger temperaturen på andra sidan 100-graderssträcket. Därtill är luftfuktigheten låg, för att inte säga obefintlig, vilket gör att du svettas rejält. Torrbastun får gärna kombineras med något avkylande, exempelvis en kallpool, i nära anslutning.

Badhusbloggen - ångbasti i Kristianstads badrike
Stämningsfull ångbastu i Kristianstads badrike

Ångbastu

Den raka motsatsen till torrbastun hittar vi i ångbastun. Här är det hög luftfuktighet som gäller – 100 procent, närmare bestämt. Temperaturen är också väsentligt lägre än i torrbastun. Ångbastun är i regel kaklad. Anledningarna är flera. Den milda temperaturen omkring 45–50 grader gör att man inte riskerar bränna sig på materialet, vilket annars vore fallet, då en kaklad yta blir mycket varmare än trä. Kaklet ger också en annan atmosfär till bastun och bidrar till ”tempel-känslan”.

Caldarium

Caldarium är också en sorts mildbastu eller ”nästan-bastu” med rötterna i den romerska kulturen. Precis som ångbastun har ett caldarium hög luftfuktighet. Caldarium betyder för övrigt ”varmt rum” och det är precis vad det handlar om. I ett caldarium är de keramikbeklädda väggarna, sittytorna och golven behagligt uppvärmda. Ett caldarium ska också innehålla någon form av mindre pool eller badkar med vattentemperaturer kring 40–50 grader. Eteriska oljor och örter sprider dofter och lättar upp i luftvägarna.

Om Caldarium och Tepidarium

Romarna hade noga uttänkta badritualer. Efter några stärkande simlängder gick man in i kallbadhuset, det så kallade frigidarium, för att kylas ned. Efter en stund i kallbadhuset, följde en stund i tepidarium, vilket var ett rum med lite varmare vatten. När man var någorlunda uppvärmd i tepidarium, var man redo att gå in i Caldarium som mer liknade en mildare bastu. Där fanns även varma bad. I caldarium kunde man sitta länge för att umgås, läsa och till och med lyssna på levande musik. Sedan kunde man börja om proceduren i frigidarium.

Minnesregel

  • Frigidarium kommer från det latinska ordet ”frigus” som betyder kyla.
  • Tepidarium kommer från det latinska ordet ”tepidus” som betyder ljummen.
  • Caldarium kommer från det latinska ordet ”calidum” som betyder varmt.

Tepidarium

Ett tepidarium är inte en bastu i traditionell bemärkelse. Temperaturen är ungefär densamma som kroppstemperaturen, 37–39 grader och luftfuktigheten är låg. I ett tepidarium kan du sitta ned och läsa en bok, meditera, genomgå en behandling eller bara ta det lugnt utan att svetten rinner. Den låga temperaturen gör att man kan vara kvar lite längre än i en vanlig bastu. Ett tepidarium passar bra som förrum eller ”uppvärmning” till de varmare basturna.

Aufgussbastu

Aufgussbastun kommer från Tyskland och betyder ungefär ”hälla på”, vilket är precis vad det hela går ut på. En bastuvärd häller på eteriska oljor blandat med vatten över heta stenar, vilket skapar ljuva dofter, som sedan viftas runt i bastun. Allt sker i tystnad, men ibland med dämpad musik i bakgrunden. En session varar i ungefär 10–15 minuter och temperaturen ligger omkring 70 grader. Det anordnas till och med tävlingar i aufguss, i och med att dofter, musik, och olika teman kan varieras i oändlighet.

Badhusbloggen - infraröd bastu
Infraröda strålar värmer upp kroppen på ett behagligt sätt.

Infraröd bastu

Vi började artikeln med den traditionella vedeldade bastun. Därför känns det naturligt att avsluta med dess raka motsats: den moderna IR-bastun. Till skillnad från en traditionell bastu som värmer upp hela rummet, så värmer de infraröda strålarna kroppen på direkten, utan att gå ut i rummet. I en IR-bastu finns inget konventionellt bastuaggregat. I stället är det paneler i väggar och benstöd som ger ifrån sig värmestrålar och värmen kommer på ett par minuter. Temperaturen håller sig kring behagliga 30–60 grader. Perfekt för den som inte tycker om att vänta och som föredrar måttlig värme.

Prata bastu med oss på We Group

Som du märker finns det en hel del bastutyper att utforska och utvärdera. Hör av dig till oss på We Group om du vill veta mer om bastu i badhus. 😀

    Liknande artiklar från Badhusbloggen

    Arkitekten bakom badhusen – möt Axel Robach

    Axel Robach är arkitekt på We Group och har arbetat med många projekt sedan han började…

    Bastu och hälsoeffekter – mer än skön avkoppling

    Att bada bastu regelbundet är inte bara skönt och avkopplande. Forskningen visar på stora…

    Vattenrening i badhus – del 1

    För att kunna rena bassängvatten behövs ett desinfektionsmedel. Men det duger inte med…

    Badhusen och dess intressenter – vem bygger vi för?

    Ett badhus är en plats som samlar många intressen som ibland står i strid med varandra.…

    Luftbubblor under vattenyta

    Legionella i badhus – att förebygga och åtgärda

    Legionella kan innebära en snabbt övergående influensa, men det är också en potentiellt…

    Påklädda personer i bastu med badanka

    Vi reder ut i bastudebatten

    Nakenhet i bastu är uppenbarligen ett ämne som väcker känslor hos många. Men handlar…

    Åsa Jansson Kristianstads badrike

    Kristianstads badrike – ett år efter invigningen

    Den 30 september 2022 var det pompa och ståt i Kristianstad. Blåsorkestern var på plats…

    Virtuell vattenträning – en förnyelse av vattengympan

    Ökad kundnöjdhet, nya användare och fler besökare till badhus och spa-anläggningar. Det…