Verksamhet och skötsel av bad

Det är krävande att ta hand om ett badhus. I Verksamhet och skötsel av bad tar vi ett grepp om städning och hygien ur olika perspektiv. Men också om energieffektivisering, verksamhetsutveckling, lagar, regler, egenkontroll och allt annat som krävs för en fungerande badanläggning med goda effekter.

Kemikaliehantering och personsäkerhet i badhus

Ett badhus är fullt av kemikalier. Därför gäller det att ha kunskap och rutiner på plats för att inte äventyra personsäkerheten. Under årens lopp har vi återkommande stött på fel och brister under statusbedömningar på anläggningar runt om i landet. I den här artikeln tar vi upp några av dem.

Läs artikel

Vattenrening i badhus – del 1

För att kunna rena bassängvatten behövs ett desinfektionsmedel. Men det duger inte med vad som helst. Det är faktiskt bara ett som klarar jobbet och det är klor. I artikeln Vattenrening i badhus - del 1 tittar vi närmare på de krav som bara klor lever upp till.

Läs artikel

Luftbubblor under vattenyta

Legionella i badhus – att förebygga och åtgärda

Legionella kan innebära en snabbt övergående influensa, men det är också en potentiellt dödlig sjukdom om det vill sig illa. I badhus är det framförallt i duschar och i bubbelpooler som människor blir smittade. Läs mer i artikeln om förebyggande arbete och åtgärder när det kommer till legionella i badhus.

Läs artikel

Badhusfötter i badhuset – att förebygga och åtgärda

Utbrott av badhusfötter är trist. I första hand för den drabbade, men också för dig som arbetar på badhuset. I den här artikeln går vi övergripande igenom bakterien som orsakar badhusfötter, vilka åtgärder du ska sätta in vid ett utbrott och hur du kan arbeta förebyggande.

Läs artikel

Parasiter, bakterier, virus och gaser – vad gömmer sig i badhuset?

I badhusmiljön kan det finnas en hel del otrevligheter. Kemiska biprodukter så som trikloramin och trihalometaner, men även bakterier, virus och parasiter. Ett exempel är Pseudomonas aeruginosa, en bakterie som inte bara har ett krångligt namn, men som också orsakar så kallade ”badhusfötter”. I den här artikeln listar vi dessa och några till.

Läs artikel

Badhusbloggen - städ och hygien i ett badhus

Städ och hygien i badhus – att hjälpa besökaren göra rätt

Bristande besökarhygien är ett vanligt problem i badhus. Men det är inte säkert att besökaren alla gånger förstår varför hygien i badet är så viktigt. Genom att sprida kunskap, vara tydlig i din kommunikation och underlätta för besökaren kan mycket vinnas.

Läs artikel

gamla badhus

Det gamla badhuset – vad hinner ske på 50 år?

Över 200 badhus i Sverige har passerat 50-strecket. Under åren har mycket hunnit ske. Många badhus har sedan de byggdes, fått fler attraktioner, högre vattentemperaturer och fler besökare, trots att de inte var konstruerade och dimensionerade för det. Hur har den utvecklingen påverkat anläggningarna?

Läs artikel