Därför ska du vara naken i bastun

Att vara spritt språngande i bastun är en fullkomlig självklarhet för vissa bastuälskare och för andra helt otänkbart. Men varför ska du vara naken i bastun? Är det en fix idé som bara proffsbastarna sysslar med, eller är det något som alla borde prova?


februari 8, 20235 minuter

Olika länder olika seder

Frågan om man ska vara naken i bastun är en komplicerad fråga som ger helt olika svar beroende på vem man frågar. I Finland och Tyskland är nakenheten mer självklar än i Sverige, även om många svenskar näckar i bastun.

Men finns det något egenvärde i att vara naken i bastun och vad menar vi egentligen med att vara naken i bastun? Vi återkommer strax till det.

Bastuhistoria - ett mörkt rum utan skorsten

Ett mörkt rum utan skorsten

I Nordeuropa går bastutraditionen långt tillbaka. Flera tusen år. Bastun är en gammal ritual som från början samlade människor med ett nära band till varandra, typiskt sett familjer. Gamla tiders rökbastu var ett mörkt rum med något enstaka ljusinsläpp vilket gjorde sikten något begränsad. Nakenheten var alltså knappast något ”problem”, kan man tänka sig.

Lyxanläggning med motljus

Rökbastun har på senare år upplevt en renässans och upplevs som något exotiskt och spännande med de speciella dofterna av rök och björk. Men för de flesta av oss är bastubesöket inte något rustikt. Moderna bastur kan vara rena lyxanläggningar med stora panoramafönster som bjuder både på ljus och vacker utsikt. En skarp kontrast till gamla tiders mystiska rökhydda. Att sitta spritt språngande naken i motljus kan för vissa framstå som det värsta tänkbara.

Badhusbloggen - naken i bastun - hygien

Hygien

Men är vi inte redan nakna i bastun? Jo, på sätt och vis.

På många ställen är det förbjudet att vara påklädd i bastun. I synnerhet om vi pratar om bastu i badhus kombinerat med badkläder (badbyxor, baddräkt, bikini, med mera). De våta badkläderna är dränkta i klor som kan vara skadligt i den varma bastumiljön. De för med sig bakterier och kan skada träinredningen i bastun. Däremot kan badkläder vara tillåtet i bastuföreningar där det inte finns klorerade bassänger. Så när vi talar om att vara påklädd i bastun, talar vi oftast om att vara insvept i en handduk, vilket är fullt tillåtet. Åtminstone i Sverige.

Huden får andas

Men det finns fysiologiska skäl till att du ska vara helt naken i bastun. Du ger huden en chans att slappna av och andas fullt ut. Extra märkbart för kvinnor som ofta sveper in hela torson i handduken, eller i de fall det är tillåtet, har på sig baddräkt. Nakenheten ger en känsla av frihet som tar bastuupplevelsen till en ny nivå. Att vara naken i bastun gör också att vi öppnar oss för varandra, mentalt och själsligt. Ingenting döljer vilka vi är. Allt syns, både det vackra och eventuella skavanker (som nästan ingen bryr sig om utom vi själva). Det kan kännas obehagligt till en början men ganska snart blir de nakna rumporna och brösten något fullkomligt odramatiskt och inte alls förknippat med sexualitet eller begär.

Badhusbloggen - därför ska du vara naken i bastun - ett steg i taget

Ett steg i taget

Ok, saken är klar. Från och med nu är det naket som gäller överallt på alla ställen?

Nja, att bada naken i bastun kan vara fantastiskt för den som känner sig bekväm med det. Ungefär på samma sätt som ett barn som lär sig uppskatta en ny smak eller maträtt. Barnet måste utsättas för den nya maten för att lära sig uppskatta den, men tvång och piska är ingen bra metod.

Om du vill uppleva den nakna friheten i bastun kan ett första steg vara att lätta på handduken men samtidigt täcka de nedre regionerna. Viktigt är så klart att du gör det tillsammans med andra människor som du känner, eller är bekväm med. Viktigt är också förberedelse. Exempelvis att du har en badrock som du kan svepa in dig i före och efter bastusessionen i de utrymmen som angränsar till bastun.

Med tiden kanske du blir en av de nakenfrälsta som inte kan tänka sig något annat. Eller så var det inget för dig. Det viktigaste är din bekvämlighet och din bastuupplevelse. Naken eller ej.

Hör av dig!

Vad tror du om framtidens bastande i Sverige? Hör av dig om du vill lufta dina tankar och prata bastu med oss på We Group. 😀

  Liknande artiklar från Badhusbloggen

  Vattenrening i badhus – del 1

  För att kunna rena bassängvatten behövs ett desinfektionsmedel. Men det duger inte med…

  Badhusen och dess intressenter – vem bygger vi för?

  Ett badhus är en plats som samlar många intressen som ibland står i strid med varandra.…

  Luftbubblor under vattenyta

  Legionella i badhus – att förebygga och åtgärda

  Legionella kan innebära en snabbt övergående influensa, men det är också en potentiellt…

  Påklädda personer i bastu med badanka

  Vi reder ut i bastudebatten

  Nakenhet i bastu är uppenbarligen ett ämne som väcker känslor hos många. Men handlar…

  Åsa Jansson Kristianstads badrike

  Kristianstads badrike – ett år efter invigningen

  Den 30 september 2022 var det pompa och ståt i Kristianstad. Blåsorkestern var på plats…

  Virtuell vattenträning – en förnyelse av vattengympan

  Ökad kundnöjdhet, nya användare och fler besökare till badhus och spa-anläggningar. Det…

  Badhusfötter i badhuset – att förebygga och åtgärda

  Utbrott av badhusfötter är trist. I första hand för den drabbade, men också för dig som…

  Missa inte nästa artikel!

  Prenumerera på Badhusbloggen. Du får ett mejl en gång i månaden med de senaste artiklarna.