→ Dra i det blå reglaget för att skifta mellan renderad flygvy och foto på den färdiga anläggningen.
→ Dra i det blå reglaget för att skifta mellan renderad vy mot entrén och foto på den färdiga anläggningen.
→ Dra i det blå reglaget för att skifta mellan renderad vy över familjebadet och foto från den färdiga anläggningen.
Den 30 september 2022 var det pompa och ståt i Kristianstad. Blåsorkestern var på plats och det bjöds på tal och cirkusuppvisning. Det gamla Tivolibadet hade hängt med sedan 1957, men nu skulle Kristianstadborna äntligen få springa in i ett nytt och modernt badhus. Hur har det första året varit? Åsa Jansson, badhuschef på Kristianstads kommun, kan svara på det.
Tivolibadet i Kristianstad invigdes 1957 och dess tekniska status bedömdes redan 2012 som uttjänt.
2020 togs det första symboliska spadtaget, eller snarare gjutningen, till Kristianstads badrike – det helt nya badhuset på Näsby i Kristianstad. Den 30 september 2022, slogs äntligen portarna på Kristianstads badrike upp.
Projektbeskrivning
Kristianstads badrike innehåller träningsbassäng med 10 banor, motionsbassäng med sex banor, separat djup- och hoppbassäng, undervisningsbassäng, terapibassäng, varmvattenbassäng, familjebad med attraktioner, rutschbana, bubbelpool, relax med takterass och flera bastur, varmpool och värmebänk, tillagningskök och servering. Utöver arkitektuppdraget har We Group haft uppdrag som sakkunniga och inom verksamhetsutveckling.
Platsen
Näsby är Kristianstads största stadsdel och ligger på promenadavstånd från centrum. Kommunikationerna är bra med stadsbussar som går regelbundet. Förr i tiden dominerades området av de vackra regementsbyggnaderna i tegel och puts. De står kvar men numera tillhör de Högskolan i Kristianstad. I Näsby finns ett stort serviceutbud, med bland annat apotek, restauranger, bowlinghall och padelcenter. Även förskolor och skolor finns i området. Området ligger översvämningssäkert på mark bestående av morän.
Gestalningsidé
Kristianstads badrike ligger i närheten av biosfärområdet ”Vattenriket”, bestående av våtmarker och strandängar med ett rikt djur- och fågelliv. Området var det första i Sverige att av UNESCO bli utsett till biosfärområde. Vi ville därför skapa en känsla av att befinna sig i vattenriket inne i badet. I gestaltningen av familjebadet tog vi därför in mycket konstgjord växtlighet, från vasstrån till stora träd på stam. En stor relaxavdelning med pooler i vångagranit tar också in omgivande material. Bebyggelsen i området med typiskt skånska tegelfasader har satt tonen för att skapa en exteriör som tar hänsyn till platsen och områdets historia. Exempelvis har badhusets byggnadshöjd hållits nere för att kunna samspela med omgivningen. Hänsyn har också tagits till det nu rivna Tivolibadet, där byggnadsdelar som en gammal badskylt och fresker från det gamla badet får knyta an till den gamla badepoken i Kristianstad.
Plandisposition
Anläggningen uppgår till närmare 14 000 kvadratmeter vilket gör det till ett av Sveriges största badhus. Ytan är fördelad på två plan, källarplan, samt en högre del där rutschbanan börjar. Rutschbanestarten är badhusets högsta punkt på 22, 4 meter. På entrévåningen finns dubbla serveringar och på plan två hittar man en servering med loungesittning och öppen spis i relaxavdelningen.
Samarbete med uppdragsgivare
Byggherre är Specialfastigheter i Kristianstad och We Group har haft arkitektuppdraget i program-, system- och bygghandlingsskede. Projektet har utförts i form av partnerring med Peab Sverige som totalentreprenör.
👉 Se SVT:s reportage från byggstarten
BeställareKristianstads kommun / PEABÅr2015-2022Länkwww.kristianstad.se