Sundstabadet ligger vid Sundsta tjärn i anslutning till Sundsta idrottshus.
Badet byggdes tillsammans med sporthallen i slutet av 70-talet och innehöll då en 25-metersbassäng med hopptorn och en rund undervisningsbassäng i samma bassängrum. Idrottshuset innehåller sporthallar, bowlinghall och utrymmen för skytte, brottning, gym med flera idrotter.
Drygt 30 år därefter har det byggts om och till och är nu en modern anläggning med flera olika bassängrum, en relaxavdelning, gym och rum för gruppträning. Badets ytor har dubblerats och i september 2012 var ombyggnaden klar.
Innehåll
Förutom den äldre 25-metersbassängen finns en ny 25-metersbassäng för motionssim, vattenpolo, vattengympa mm. Den har 6 banor och rörlig mellanbotten i en del av bassängen.
Där finns också en undervisningsbassäng 8,5×16,7 m med höj- och sänkbar botten i ett separat avskilt rum och ett upplevelsebad.
Upplevelsebadet rymmer bassänger för lek och rekreation såsom en strand med vattensprut för mindre barn, en grotta med vattenfall och sittbänk med bubbel och en lekbassäng. Genom en simma-ut-kanal kan man nå en utomhusbassäng med strömkanal. Där finns också ett rutschkanetorn med två rutschkanor som slutar i varsin aquacatch i separat rum och en bubbelpool samt ett leklandskap för de minsta, en småbarnspool.
Småbarnspoolens tema bygger på figurer från Inger och Lasse Sandbergs barnböcker om Lilla Anna, Långa farbrorn, Tummen och Lilla spöket Laban. Vid projekteringen lånades originalteckningar till figurerna vilka trycktes på klinkerplattor som användes på väggar och i pooler. I anslutning till leklandskapet finns en servering.
Relaxavdelningen innehåller bastu, ångbad, hamam, solrum, upplevelseduschar och varmpool. Där finns också en varmpool utomhus liksom en vedeldad bastu med utsikt ut mot tjärnen.
Det finns olika typer av omklädningsrum utifrån krav på tillgänglighet och möjlighet att byta om i olika grad av avskildhet.
I anslutning till och med gemensam entré till badet finns ett gym och rum för gruppträning. Från serveringen i entréhallen har man visuell kontakt med både badet och sporthallen.
Gestaltning
Det befintliga badhuset från 70-talet var typiskt för sin tid i gestalt och färgsättning. Byggnaden bestod av volymer med horisontella respektive välvda bågformade tak, större bågar över bassängrum och sporthall och en serie mindre över omklädningsrum mm.
Idrottshuset med badet ligger mellan Sundsta tjärn och Drottning Kristinas väg och utrymmet för en tillbyggnad var begränsat. En annan styrande förutsättning vid tillbyggnaden av badet var att det inte fick skymma utsikten från bostadshusen på andra sidan Drottning Kristinas väg.
Det föll sig då naturligt att bygga vidare på byggnadens formspråk och bygga till badet med en sekvens med nya lägre bassängrum utmed befintlig byggnadskropp. Det enda som bryter linjen är ett högre rutschkanetorn som sticker upp. De nya bassängrummens volymer liknar de befintliga med raka respektive välvda limträbalkar.
Huvudentrén som tidigare låg mot Drottning Kristinas väg är numera orienterad mot Sundstatjärn.
Fasader är liksom tidigare i gul puts med blå glaspartier. Interiört är material och färgsättningen uppdaterad men med en förankring i historien. Den bruna färgskalan med accentfärger i turkos och orange består och har förtydligats för att stärka orienterbarheten.
Konstnärlig utsmyckning i form av etsade bilder ”Fabler” av Kent Karlsson pryder de stora glaspartierna i bad och gym.
Byggherre: Karlstad kommun
Byggnadsentreprenör: Peab Sverige AB
Arkitekt: PP Arkitekter AB / We Group AB
Konstnärlig utsmyckning: Kent Karlsson
BeställareKarlstad KommunÅr2010-2011Länkkarlstad.se