PROJEKTBESKRIVNING
Nybyggnad av badanläggning i stadsdelen Aranäs i södra Kungsbacka. Kungsbacka Badhus öppnades för allmänheten i maj 2020. We Group (tidigare PP arkitekter) har utfört projekteringen i system- och bygghandlingsskede.
Kungsbacka Badhus innehåller:
50-meters träningsbassäng, godkänd för tävlingar, försedd med läktare, rörlig mellanvägg, 1-meters svikt och 3-meters trampolin. Två undervisningsbassänger med rörlig mellanbotten som kan användas flexibelt. En rutschkana typ Magic Hole, 139 meter lång. Familjebad med två vattenpister, barnrutschkana, strömkanal med mera. Relaxavdelning med flera olika bastur, kall- och varmpool, samt bubbelpool ute på terrassen. Servering mot foajé och familjebad. 1000 m² gym.
Vi är stolta över att ha varit med och projekterat system- och bygghandling för Kungsbacka badhus.
PLATSEN OCH DESS FÖRUTSÄTTNINGAR
Kungsbacka Badhus utgör – tillsammans med Kungsbacka ishall, idrottshallar och idrottsparken – Kungsbacka sportcenter. Söder om badhuset finns planer på en arena. Aranäshallen är hemmahall för handbollsklubben HK Aranäs. Idrottsparken planeras vara helt klar år 2021 och kommer innehålla parkour, hinderbana, utegym, skate med mera. Norr om Kungsbacka sportcenter ligger Aranäsgymnasiet, med den gamla simhallen, som nu är stängd.
GESTALTNINGSIDÉ
Byggnadens exteriör är uppdelad i ljusa och mörka volymer. Färgsättningen i naturfärger som sand och jord ger en varm känsla och varierade upplevelser på olika avstånd. Lägre delar har formgjutits i mjuka vågformer som ger ett intressant skuggspel och inbjuder till att gå nära. Fasaden har även försetts med konstverket ”Big Splash”, ett stort färgstarkt mönster i keramiska plattor av stiliserade vågor av den välkända finska konstnären Mari Rantanen.
Byggnadens interiör är öppen, ljus och välkomnande med inblickar mellan de olika funktionerna. Invändiga material är ombonade med puts i sandfärger och ljust laserat trä. Accentfärger i stark turkos piggar upp interiören i familjebadet. För tydlighet och orienterbarhet har reception och serveringar också en kulörstark fond. Relaxavdelningen går i mörkgrå skiffer med ljusa inslag och varm träpanel. Stora fönsterpartier annonserar bassängrummen mot staden och ger möjlighet till fina utblickar över omgivningarna.
HUVUDDISPOSITION
Entrén med terrasser vänder sig mot söder, och angöring med bil och andra färdmedel, vid Kungsbackas blivande stadsentré.
Bassängplanet är upplyft på första våningen med gym på bottenvåningen och relaxavdelning, konferens och läktare på våning två. Starten till rutschbanan är ytterligare en våning upp i en torndel med utsikt. I bottenvåningen finns också teknik för vattenrening.
Alla delar är fullt tillgängliga, med hiss mellan våningsplan och mobila liftar till bassängerna. Alla huvudfunktioner finns i samma våningsplan.
Ledstråk i golvet och en genomtänkt färgsättning stärker orienterbarhet och tydlighet. Det finns möjlighet att byta om i olika grader av avskildhet.
Ett undervisningsbassängrum går att skärma av helt mot insyn.
BYGGTEKNIK
Byggnadens grund är pålad varpå den är gjuten i betong. Bassänger och grundläggning ingår i ett spjutspetsprojekt inom klimatförbättrad betong, där slagg ersätter delar av cementen som bindemedel. Detta ger koldioxidbesparingar på cirka nio hundra ton, samtidigt som materialet har ett större motstånd mot fukt och klor.
Resten av stommen består av prefabricerad betong. Fasaden är välisolerade sandwichelement i prefabricerad betong. Byggnaden har höga ambitioner för energihushållning och kommer utnyttja överskottsvärme från driften av ishallen.
BeställareBetonmastÅr2017-2020Länkwww.medley.se