Kristianstads badrike invigt – exakt 65 år efter det gamla

Den 30 september 2022 slogs portarna upp till Kristianstads nya badhus. 13.30 började den högtidliga invigningen. Åhus blåsorkester spelade, det bjöds på tal, cirkuskonster av Cirkus Saga och till slut klipptes badlinan till Kristianstads badrike. Vi 14.30 öppnandes badhuset officiellt för allmänheten och de första badsugna gästerna fick äntligen prova det nya badet.

Den gamla anläggningen, Tivolibadet, invigdes exakt på dagen för 65 år sedan, 1957. Men med tiden blev bristerna och kostnaderna helt enkelt för stora. Tivolibadets era är nu förbi efter lång och trogen tjänst. Kristianstads badrike är en toppmodern anläggning i två plan med en stor bredd av funktioner och attraktioner. Kristianstads badrike ska vara ett badhus för alla, vilket avspeglar sig i utformningen. Här finns tre olika varmvattenbassänger, för olika ändamål, bland annat babysim och rehabilitering. För den våghalsige finns flera vattenrutschkanor, trampoliner och ett hopptorn att utforska. Den som vill ta det lite lugnare kan med fördel kolla in bubbelpoolen, relaxavdelningen med takterass, eller någon av basturna.

We Group har varit med från start

På We Group har vi varit med från start och bidragit med arkitektur, verksamhetsutveckling och sakkunnighet.

Axel Robach, arkitekt på We Group, berättar:

– Kristianstads badrike är ett av de mest varierade projekt vi jobbat med. Allt finns här. En rolig detalj är vårt tema ”vattenriket” som går igen i kulörer, växtlighet och gestaltningen av familjebadet. Samtidigt har det varit viktigt att göra ett hus som passar in bland stadsdelens många tegelfasader och blir en del av områdets historia, säger Axel Robach.

Som sig bör på en modern badanläggning bjuder Kristianstads badrike även på välgenomtänkta restauranglösningar. På nedervåningen finns dubbla serveringar och på plan två hittar man ett beredningskök med servering såväl inomhus som i relaxavdelningen.

Men allt är faktiskt inte helt nytt och modernt. Badskylten som var placerad vid entrén till Tivolibadet har fått hänga med till det nya badhuset.

We Group önskar Kristianstads badrike och Kristianstadborna stor badglädje i många decennier framöver. På den här länken kommer du till badhusets webbplats.

Foto: Emma Persson