Arkitekten bakom badhusen – möt Axel Robach

Reportage och personporträtt

Ett tidigt intresse för design, historia och stämningar ledde Axel Robach in på arkitektspåret. Efter studierna på Chalmers började en tid med upplevelser i publika miljöer. 2015 hittade Axel till We Group genom en kompis. Nu är han en av våra främsta badhusarkitekter.


april 10, 202420 minuter

Många har en bild av arkitekten. En visionär och excentrisk person med stora – ibland galna – idéer. Axel Robach ger med sina karaktärsfulla runda glasögonbågar och sitt yviga hår just det intrycket. Men i mötet upptäcker man ett stort mått av eftertänksamhet och lyhördhet och en vilja att skapa något beständigt och värdefullt som gör människor glada.

– Badhus är något positivt och glatt. Det är viktigt att folk trivs. Varje projekt har sin tjusning och det gäller att man verkligen intresserar sig för varje projekt, säger Axel.

Ett levande stråk

Innan Axel började rita badhus väckte han liv i en mörk och tråkig bakgata (Tredje Långgatan) i centrala Göteborg.

– Jag arbetade som huvudarkitekt med ett gammalt auktionshus som gjordes om till restaurang. Men projektet växte och spillde över till hela närområdet. Till slut hade vi förvandlat en trist och tråkig bakgata till ett levande stråk och bundit samman två stadsdelar, säger Axel.

Under samma period hann Axel med att leda renoveringen av en Michelin-restaurang och att utforma Nordens största nattklubb – The Docks – i Frihamnen i Göteborg. Till sist landande han på We Group där han arbetat sedan 2015. Intresset för arkitektur har han närt under lång tid.

JFK och Centre Pompidou

Vi sitter högt upp på kontoret i Fiskhamnen i Göteborg med utsikt över Göta älv. Båten Stena Scandinavica är förtöjd utanför och sväljer lastbilar. Strax bakom några hundra meter bort skymtar Älvsborgsbron fram.

Axel tittar ut genom fönstret samtidigt som han tänker efter.

– Mitt arkitekturintresse är en mix av design, historia och fascinerande miljöer, säger Axel.

– Och stämningar, utbrister han.

– Vad har hänt här, vad har människor gjort här och hur tänkte man när man byggde detta. Den typen av frågor har alltid kommit till mig i olika miljöer, säger Axel.

De storslagna byggnaderna från 1900-talet har gjort intryck på Axel. Han nämner Eero Saarinens tillbyggnad av JFK-flygplatsen i New York, Oscar Niemeyers byggnader i Brasília och konstmuseet Centre Pompidou i Paris.

– Centre Pompidou har man ju vänt ut och in på. Alla installationer är utanpå fasaden, en massa rör i glada färger. Det är en cool byggnad, säger Axel.

Det genomtänkta och harmoniska

Det var de häftiga formerna som fångade Axel. Idag vill han inte utvärdera dessa byggnader på ett djupare plan. De stora grandiosa idéerna kan vara ganska långt borta för en arkitekt i vardagen. Men Axel kan fortfarande förundras över hur man på 1900-talet lyckades realisera dessa storslagna projekt.

– Jag och mina kollegor kämpar för att få igenom våra idéer men de är inte alls lika storvulna. Ibland får vi motivera varför det behövs väggar, säger Axel med en skämtsam ton.

Fascinationen för det storslagna har med åren bytts ut mot en respekt för det genomtänkta och harmoniska. Material och lösningar måste hålla över tid, tycker Axel.

– Om du har 4,5 meters bjälklagshöjd i ett rum och ett stort bassängrum intill måste proportionerna lira. Men harmoni kan också handla om att hitta rätt materialkombinationer, säger Axel.

Ett kritiskt förhållningssätt

Arkitektutbildningen beskriver Axel som ett sätt att ”hacka ner historien” och skapa nya sätt att tänka kring byggnader och arkitektur. Att hitta ett kritiskt förhållningssätt till yrket.

– Man kan få en impuls att göra något på ett visst sätt, men det är lätt att springa bort sig, säger Axel.

Att vara i ständig utveckling och att tänka till är något som präglar Axels syn på arkitektur.

– Vi människor befinner oss nästan hela tiden i en byggd miljö. Det finns alltid tillfällen att gå runt och fundera på arkitektur och det finns alltid saker att lära sig, ställa frågor om och ifrågasätta, exempelvis hur saker används och om de är ändamålsenliga, säger Axel.

Herrans massa klinker

Att gå från restauranger, nattklubbar och stadsdelsomvandling till badhus var en naturlig utveckling. Den gemensamma nämnaren är den goda upplevelsen – att människor ska må bra i den aktuella miljön.

– Det är jätteviktigt att det blir något positivt av det man gör, att folk är glada och trivs i miljön, säger Axel.

På frågan om vad som är utmärkande för badhus kommer svaret blixtsnabbt.

– Mycket klinker, utbrister Axel.

– Det är en herrans massa klinker. Vår uppgift som arkitekter är att mjuka upp det intrycket. Vi arbetar mycket med trä som väggmaterial och med växtlighet, säger Axel.

Badhuset får inte upplevas som en steril institution.

– Det ska kännas rent och fint men känslan får inte vara att gå in i ett kylskåp, säger Axel.

Vass, fåglar och godis

Som arkitekt arbetar man hela tiden med olika känslor, menar Axel.

– Om det handlar om en ren tävlingsanläggning vill man ha en viss känsla. Att det ska vara lite tempo och fart. Om det är ett familjebad kanske man vill ha ett lugnare tema, med stillsamma detaljer och en långsam rytm, säger Axel.

Men den första känslan börjar hos arkitekten.

– Jag försöker hitta en känsla för mig själv. Den kan vara svår att sätta ord på men den är viktig som utgångspunkt när jag ska ta ett koncept vidare och förklara för andra, säger Axel.

Som badhusarkitekt försöker man hitta tydliga inspirationskällor i badhusets miljö eller platsens historia. Axel tar upp badhuset i Kristianstad (Kristianstads badrike) som ett bra exempel.

– I Kristianstad finns en tydlig inspiration i naturområdet Vattenriket. Det var både tacksamt och roligt att jobba med vass, fåglar och den typen av element, men det kan också vara betydligt mer banalt, säger Axel.

Han syftar på det pågående arbetet med den nya simhallen i Strängnäs. Skolbarn tillsammans med personal från We Group har haft en workshop där man arbetat fram ett tema för småbarnspooler och attraktioner.

– Det var godis, chipspåsar, popcorn och allt möjligt. De fick ta fram färger också. Tyvärr gick det inte så bra med färgerna, det var alla möjliga färger helt urskillningslöst, men godis som tema kommer det bli, säger Axel.

Även något barnsligt och trivialt som godis kan bli fint, enligt Axel.

– Det kan verka banalt men det beror helt på hur man gör det. Gör man det med omsorg kan det bli väldigt fint, säger Axel.

Terminal 5 på John F Kennedy International Airport

 

JFK-flygplatsen (John F Kennedy Airport) fick sitt namn 1963 efter John F Kennedy, USA:s 35:e president, som mördades samma år i det mytomspunna attentatet i Dallas.

 

Året före, 1962, när flygplatsen fortfarande hette New York International Airport, invigdes den ikoniska Terminal 5 för flygbolaget TWA (Trans World Airlines). Upphovsmannen bakom de böljande formerna och de stora glaspartierna var den finsk-amerikanska arkitekten Eero Saarinen (1910 – 1961).

 

Terminal 5 är starkt präglad av framtidstro, futurism och rymdålderns estetik. Stilen kallas för ”Googie” och hade sin storhetstid på 1950- och 1960-talet.

 

Byggnaden ska påminna om en fågel där de två delarna tillsammans bildar ett stort vingspann.

 

Eero Saarinen hann tyvärr inte uppleva byggnaden då han dog redan 1961, 51 år gammal.

Centre Pompidou

 

Mitt i Paris några kvarter från floden Seine ligger konstmuseet Centre Pompidou som invigdes 1977. Det är Frankrikes nationalmuseum för samtidskonst och fungerar som en kontrast till Louvren, det kanske mest förnämsta konstmuseet i världen. Utmärkande för Centre Pompidou är att installationerna löper längs med fasaden.

 

Museet är namngivet efter den franska politikern och premiärministern Georges Pompidou (1911 – 1974).

 

Bakom arkitekturen står Richard Rogers (1933 – 2021), Renzo Piano (1937 – ) och Gianfranco Franchini (1938 – 2009).

Brasília

 

Brasiliens huvudstad Brasília anlades så sent som 1960. Inte mer än fem år tog det att göra staden som till största delen består av visionär modernistisk arkitektur.

 

Många av de mest signifikanta byggnaderna färdigställdes dock senare, exempelvis den romersk-katolska katedralen Catedral Metropolitana de Brasília och utrikesdepartementet Palácio Itamaraty som bägge invigdes 1970.

 

Bakom arkitektur och stadsplanering står arkitekterna Oscar Niemeyer (1907 – 2012) och Lucio Costa (1902 – 1998).

Nytt samsas med beprövat

Teman och känslor är viktigt men även tekniska lösningar. Axel lyfter fram den så kallade ”Weedo-rännan” som ett konkret exempel.

– Weedo-rännan är en fiffigt konstruerad skvalpränna som ger väldigt låg ljudvolym. Det är bra både för personalen och gästerna att slippa höja rösten, säger Axel.

På många områden har teknikutvecklingen gått framåt.

Weedo-rännan

 

Weedo-rännan leder bassängvattnet från bassängen till reningsanläggningen, precis som en konventionell ränna.

 

Men tack vare en tyst konstruktion och kontinuerlig ytdesinfektion blir Weedo-rännan mer än en vanlig vattenränna. Weedo-rännan gör det behagligare att vistas i anläggningen.

 

När vi inte behöver överrösta vattnet blir stämningen i bassängrummet lugnare, vilket i sin tur förhindrar spring och olyckor.

När det gäller tekniska installationer så som energi, värme, ventilation och vattenrening har det hänt mycket sedan badhusboomen på 1960- och 1970-talet. Med åren har branschen lärt sig vad som fungerar och vad som fungerar mindre bra, inte minst när det kommer till byggnadsteknik och materialval.

– Badhus är förknippade med stora kostnader och risker och vi vill att det ska hålla. Därför kör vi mycket på säkra kort när det gäller material och funktioner, även om vi alltid testar något nytt i varje projekt, säger Axel.

Omsorg om detaljer

I Sverige finns en lång tradition av utsmyckning, konst och gestaltning i offentliga miljöer. Badhusen är inget undantag.

Enligt Axel finns det många kvaliteter i de gamla badhusen som är värda att bevara och som han skulle vilja se mer av i nyproduktion.

– Man hade en otrolig omsorg om detaljer. Snickerierna var förstklassiga och man gjorde fantastisk mosaik. Det var också en hög nivå på gestaltning, inte minst på fasader, säger Axel.

Men allt var inte bättre förr. Enligt Axel har man idag ett helt annat tänkande när det gäller tillgänglighet och att tillgodose olika målgrupper.

– Många badhus från 1950- och 1960-talet är väldigt fina hus, men också fullständigt otillgängliga, säger Axel.

Axel med modeller av Pepparrotsbadet i Enköping – ett modernt familjebad som invigdes 2021.

Att hushålla med ytor

Utöver glädje och lust återkommer Axel ofta till det rationella och genomtänkta.

– Vi lägger mycket kraft på att organisera byggnaden på ett rationellt sätt. Det gäller att inte skapa onödiga ytor, säger Axel.

Att göra ett bra jobb tidigt i projektet är A och O för att lyckas med bygget av ett nytt badhus.

– Det gäller att skapa ett bra upplägg från början som går att anpassa under projektets gång. Ju längre in i projektet man väntar med att tänka till och ta beslut, desto sämre blir resultatet. Det blir väldigt dyrt att ändra saker i slutet av ett projekt, säger Axel.

Men Axel vill inte peka på någon enskild aktör när det gäller att tänka till.

– Alla som är inblandade i ett projekt behöver tänka till och göra rätt från början, både projektörer och beställare, säger Axel.

Kreativitet istället för rivning

Den ständigt pågående debatten angående rivning och nybyggnation engagerar Axel. Att vi inte slösar med våra resurser och river byggnader som kan gå att använda till annat. Badhus kostar mycket resurser, särskilt vid nyproduktion, men de är nödvändiga för att vi ska lära oss simma i vårt kalla klimat.

– Just badhusen används så himla mycket. Att barn ska kunna simma och att det finns simundervisning är jätteviktigt. Och det behöver inte vara så märkvärdigt. En undervisningsbassäng på 12,5 gånger sex meter och ut med dem i byarna, säger Axel.

När det gäller de gamla utslitna badhusen efterfrågar Axel mer lust, kreativitet och öppenhet i hur vi kan behålla byggnaderna och arkitekturen.

– De kanske inte funkar som badhus längre, men de kan bli kommunkontor, bibliotek, nattklubb eller något annat. Man kan hitta en ny användning för dessa byggnader som ofta är påkostade på ett sätt som är ovanligt idag, säger Axel.

Axel drar en parallell till gamla biografer som gjorts om till nattklubb, restaurang och klädaffär.

– Och i några fall tillbaka till biograf igen, säger Axel.

På frågan om hur omfattande en konvertering är menar Axel att det beror på.

– Om stommen och grundläggningen går att behålla är mycket vunnet. Klart är att om något är rivet så är det slut. Då är resurserna förbrukade, säger Axel.

Axel ser gärna att man på gräsrotsnivå går samman och kommer på nya idéer till verksamheter i gamla badhus, istället för att klaga.

Men plötsligt inser han något.

– Nu är det jag som klagar på dem som klagar, säger Axel och skrattar till.

Han samlar sig snabbt.

– Att hitta nya funktioner för gamla badhus skulle bespara miljön och våra resurser samtidigt som vi skulle kunna bibehålla vår historia, säger Axel.

We Group Kristianstads Badrike familjebad 7
Lekfulla utsmyckningar på Kristianstads badrike. Inspirationen kommer från det närbelägna naturområdet Vattenriket som är ett av sju biosfärområden i Sverige.

Badhus har sin logik

Precis som övrig arkitektur har badhus sin logik. Vattnet, fukten, de höga temperaturerna och de kemiska aspekterna påverkar arkitektur och utformning.

Bland annat gäller det att skapa goda flöden, att människor ska kunna röra sig i byggnaden på ett bra sätt utan att det bildas flaskhalsar eller att andra negativa saker.

Axel tar upp ett konkret exempel.

– Skor är en sak vi måste hantera som arkitekter. Vi vill inte ha in skor i bassängrummen. De för med sig bakterier och smuts i vattnet och på ytskikt och gör det svårt att städa, säger Axel.

Lösningen är genomtänkt arkitektur med goda flöden och väl avvägda ytor, menar Axel.

– I annat fall får man använda sig av konstiga skyltar och staket och sånt, vilket inte är så kul, säger Axel.

Kunskap, glädje och erfarenhet

När Axel ska sammanfatta sitt arbete med badhus återkommer han till glädjen. Att det behöver finnas en glädje och ett engagemang i varje projekt. Genomtänkta och beprövade material och lösningar är också viktigt.

– Att hitta rätt och undvika kostsamma fel kommer av förberedelse och engagemang från alla parter. Från vår sida som arkitekter spelar erfarenheten av tidigare badhusbyggen stor roll, säger Axel.

I skrivande stund pågår det närmare 20 badhusbyggen runt om i Sverige. Och fler kommer det bli; nästan 60 stycken ligger i planeringen för rivning eller nybyggnation. Behovet av fungerande och ändamålsenliga anläggningar med rätt funktioner är stort över hela landet.

Utanför fönstret färgas himlen röd. Kollegorna på kontoret börjar runda av arbetsdagen. Axel rättar till glasögonen och tittar ut på solen som går ner i Västerhavet.

– Kunskap och glädje är vad som kommer avgöra kvaliteten på morgondagens badhus, säger Axel.

– Och erfarenhet!

Liknande artiklar från Badhusbloggen

Arkitekten bakom badhusen – möt Axel Robach

Axel Robach är arkitekt på We Group och har arbetat med många projekt sedan han började…

Bastu och hälsoeffekter – mer än skön avkoppling

Att bada bastu regelbundet är inte bara skönt och avkopplande. Forskningen visar på stora…

Vattenrening i badhus – del 1

För att kunna rena bassängvatten behövs ett desinfektionsmedel. Men det duger inte med…

Badhusen och dess intressenter – vem bygger vi för?

Ett badhus är en plats som samlar många intressen som ibland står i strid med varandra.…

Luftbubblor under vattenyta

Legionella i badhus – att förebygga och åtgärda

Legionella kan innebära en snabbt övergående influensa, men det är också en potentiellt…

Påklädda personer i bastu med badanka

Vi reder ut i bastudebatten

Nakenhet i bastu är uppenbarligen ett ämne som väcker känslor hos många. Men handlar…

Åsa Jansson Kristianstads badrike

Kristianstads badrike – ett år efter invigningen

Den 30 september 2022 var det pompa och ståt i Kristianstad. Blåsorkestern var på plats…

Virtuell vattenträning – en förnyelse av vattengympan

Ökad kundnöjdhet, nya användare och fler besökare till badhus och spa-anläggningar. Det…


Åsa Jansson Kristianstads badrike

Kristianstads badrike – ett år efter invigningen

Reportage och personporträtt

Den 30 september 2022 var det pompa och ståt i Kristianstad. Blåsorkestern var på plats och det bjöds på tal och cirkusuppvisning. Det gamla Tivolibadet hade hängt med sedan 1957, men nu skulle Kristianstadborna äntligen få springa in i ett nytt och modernt badhus. Hur har det första året varit? Åsa Jansson, badhuschef på Kristianstads kommun, kan svara på det.


september 29, 20236 minuter

Hej Åsa! Berätta om det första året med nya badhuset!

– Vi har haft ett fantastiskt år som har gått otroligt fort. Många glada och nöjda besökare har besökt oss under året. Att det finns något för alla är en återkommande kommentar.

Det nya badhuset ska tilltala både motionärer och skolklasser, som dessutom ska samsas under samma tider. Hur har det gått med den ambitionen?

– Bassängrummen i badriket är tydligt uppdelade för att flera grupper ska kunna nyttja badet samtidigt. Reaktionerna är positiva. Idrottsledarna är väldigt nöjda att de har ett eget rum för sina aktiviteter och motionssimmarna är nöjda att de kan simma i fred. Dessutom ser vi en tydlig ökning av motionssimmare. Det är kul!

Åsa Jansson på Kristianstads badrike – ett år efter invigningen av badhuset
Åsa Jansson, Badhuschef Kristianstads kommun. Foto: Maher Aziz

Något särskilt du är extra glad för?

– Personalen får mycket beröm för sitt arbete, vilket gör mig glad. Vi har arbetat mycket med förändringsarbete. Att i god tid före invigningen, förbereda personalen på förändringen mellan en mindre anläggning till en större. Det är ett arbete som verkligen gett resultat!

På vilket sätt då, utveckla!

– Det nya badhuset innehåller väsentligt mycket mer av allt, jämfört med Tivolibadet. Det innebar att personalstyrkan i princip behövde fördubblas och att nya roller skulle tillkomma. Vi behövde förbereda den befintliga personalen i att ta emot och vägleda ny personal.

– Att förstå och acceptera förändringar i allt från arbetssätt till arbetsroller är också något vi arbetat med. Med hjälp av diverse verktyg och metoder har vi skapat en gemensam bild över vart vi är på väg, hur det nya kommer se ut och de förväntningar som finns på oss. När invigningen närmade sig hade vi arbetat med den här processen i ett och ett halvt år. Men det var det värt. Vi var redo.

Ett familjebad måste också passa de riktigt små. Vad har ni fått för reaktioner på barnbassängerna?

– Att attraktionerna uppskattas märks tydligt. Rutschbanor och strömkanal är verkligen en hit bland barnen. Även föräldrarna visar uppskattning. Man kan ju bli lite trött av att leka och passa på de små i vattnet. Då är det skönt med sittplatser i småbarnsbassängen. Detta var inget jag reflekterade över under projekteringen, det har jag blivit uppmärksammad på från våra gäster.

Kristianstad är ett trevligt besöksmål som bjuder på rik natur. Har ni fått långväga besökare till nya badhuset?

– Främst kommer besökare från andra närliggande kommuner. Många kommer från Blekinge och även från Malmö. Men vi har också besökare från så långt bort som Halmstad. Pratar vi utlandsgäster så är det danskarna vi märker av mest. Framförallt när de har lov. Det är kul att de vill komma till Kristianstad.

Finns det något som hade kunnat göras annorlunda eller bättre i det nya badhuset?

– Jag får ofta frågan vad vi hade gjort annorlunda och de svaren har faktiskt varierat, det tar tid att lära sig hur huset fungerar och hur det är byggt. Men två saker som jag ändå kan stå fast vid är att motionsbassängen hade kunnat vara lite större, även omklädningsrummet för föreningarna är något litet. Samtidigt har det med ekonomi att göra och val och avvägningar som man måste göra.

Det är svårt att prata om Kristianstads badrike utan att nämna den fantastiska relaxavdelningen. Vad får ni för reaktioner på den?

– Vår relax är verkligen fantastisk och våra besökare är väldigt nöjda. ”Att det var så här bra kunde vi inte tro, det är ju ett badhus” är en intressant reaktion. Det sätter fingret på bilden människor har av ett badhus och vad det ska innehålla. Centralt i relaxavdelningen är de olika sorters basturna. Därför är det naturligt för oss att lära våra besökare vad bastu är och att bastubad kan utföras på många olika sätt, att varje bastu är unik. Vår aufguss-bastu är ett framgångsexempel som vi är mycket stolta över.

Glädjande att höra, Åsa. Nu återstår bara att fråga hur ni ska fira ettåringen?

– Fira tänker vi göra genom att ha kalasstämning på badhuset under lördagen. Vår maskot Utto kommer att skapa stämning med både lek, dans och tävlingar.

Tack Åsa! Vi önskar dig och alla andra i Kristianstad ett härligt firande.
den här länken kan du läsa mer om Kristianstads badrike. We Group står bakom arkitektur i program-, system, och bygghandlingsskede.

Glada och nöjda arkitekter efter bad och bastu under platsbesök på Kristianstads badrike i februari 2023.

Liknande artiklar från Badhusbloggen

Arkitekten bakom badhusen – möt Axel Robach

Axel Robach är arkitekt på We Group och har arbetat med många projekt sedan han började…

Bastu och hälsoeffekter – mer än skön avkoppling

Att bada bastu regelbundet är inte bara skönt och avkopplande. Forskningen visar på stora…

Vattenrening i badhus – del 1

För att kunna rena bassängvatten behövs ett desinfektionsmedel. Men det duger inte med…

Badhusen och dess intressenter – vem bygger vi för?

Ett badhus är en plats som samlar många intressen som ibland står i strid med varandra.…

Luftbubblor under vattenyta

Legionella i badhus – att förebygga och åtgärda

Legionella kan innebära en snabbt övergående influensa, men det är också en potentiellt…

Påklädda personer i bastu med badanka

Vi reder ut i bastudebatten

Nakenhet i bastu är uppenbarligen ett ämne som väcker känslor hos många. Men handlar…

Åsa Jansson Kristianstads badrike

Kristianstads badrike – ett år efter invigningen

Den 30 september 2022 var det pompa och ståt i Kristianstad. Blåsorkestern var på plats…

Virtuell vattenträning – en förnyelse av vattengympan

Ökad kundnöjdhet, nya användare och fler besökare till badhus och spa-anläggningar. Det…

Missa inte nästa artikel!

Prenumerera på Badhusbloggen. Du får ett mejl en gång i månaden med de senaste artiklarna.


Anna Lindberg om Fritidsbanken, simhoppning och badhus. We Group Badhusbloggen

Anna Lindberg i ett samtal om Fritidsbanken, simhoppning och badhus

Reportage och personporträtt

Efter en framgångsrik karriär som en av våra främsta simhoppare har Anna Lindberg många järn i elden. Vi åkte söderut för att få reda på mer om Annas engagemang i Fritidsbanken, hennes syn på simhoppning, badhus och vikten av synergier i badhus och idrottsanläggningar.


mars 31, 202317 minuter

På den södra delen av Bjärehalvön i nordvästra Skåne ligger det pittoreska kustsamhället Vejbystrand. Från strandkanten blickar man ut över hav och himmel i ett hundraåttio-gradigt panorama. I horisonten skymtar Kullaberg. Vid sekelskiftet fick det lilla samhället ett eget sanatorium och långt in på 1900-talet var Vejbystrand en utpräglad fiskeby. Numera är det hem till en av våra främsta simhoppare.

Utvecklingsstrateg på Fritidsbanken

Vi möter upp Anna en av vårens första dagar. Vindarna är friska och den lilla orten bär på ett särskilt sorts lugn som är så typiskt för kustnära samhällen. På agendan står simhoppning och badhus men vi börjar i en annan ände.

Efter en kort sejour som förbundskapten för svenskt simhopp arbetar Anna sedan sommaren 2022, deltid som utvecklingsstrateg på Fritidsbanken – en organisation som under tio års tid lånat ut bortskänkta sport- och friluftsprylar till allmänheten.

– Det känns fantastiskt roligt att få stärka banden mellan idrott, föreningsliv och allmänhet och att få jobba i en verksamhet som är så generös och bidrar till så många människor. Det finns så jädrans mycket att göra, säger Anna.

Entusiasmen går inte att ta miste på.

Anna Lindberg om Fritidsbanken, simhoppning och badhus. We Group Badhusbloggen
Foto: John Wernbom

”Handelns provhytt”

Fritidsbankens koncept bygger på utlåning av sport- och friluftsutrustning som människor har skänkt bort. I två veckor åt gången får man låna sakerna. Men några förseningsavgifter är det inte tal om. Anna berättar att en vanlig reaktion är att Fritidsbanken enbart skulle vara för människor med dålig ekonomi, vilket hon inte håller med om. Det handlar också om att kunna prova på olika idrotter och aktiviteter utan att behöva investera i dyr utrustning.

– Återbruk och hållbarhet ligger i tiden. Men också att vara ”handelns provhytt”. Gillar jag den här sporten? Kommer jag fortsätta? Där fyller Fritidsbanken en jätteviktig funktion, säger Anna.

Fritidsbanken från insidan
Skridskor, hockeyutrustning och skidor på Fritidsbanken i Karlstad. Foto: Henric Byström, Fritidsbanken.

Stora ambitioner

Målsättningen är att finnas i så många kommuner som möjligt. Och man har kommit en bra bit på vägen även om mycket arbete återstår. I dag finns 126 Fritidsbanken fördelat på 117 kommuner. Anna understryker vikten av att skynda långsamt och vara kvalitetsmedveten.

– Behovet finns överallt och det är viktigt att vi växer. Men hög kvalitet är också viktigt. Lokalerna måste vara tillräckligt stora och erbjuda god tillgänglighet, så att man kommer in med rullstol exempelvis. Samma sak med service och bemötande. Det är många saker som måste hålla hög nivå, säger Anna.

Sjukanmälde barnen på friluftsdagar

Vi rör oss genom den lilla hamnen in mot samhället. Härifrån har fiskebåtar styrt ut och återvänt och här har barn lärt sig simma. Några segelbåtar står uppe på land och väntar tålmodigt på sommarens äventyr. Inga människor syns till så när som på någon hundägare.

Anna berättar om hur Fritidsbanken kom till och om diakonen Carina Haak och hennes möte med den bistra verkligheten i Värmlandskommunen Forshaga.

– I sin roll som diakon träffade hon (Carina Haak, reds.anm) en ensamstående mamma som alltid sjukanmälde sina barn på friluftsdagar, på grund av brist på utrustning och dålig ekonomi, säger Anna.

Möten av det slaget skapade en känsla som ledde till beslutsamhet och handling. Alla prylar som bara skräpar hemma hos människor skulle kunna komma till bättre användning. Så föddes Fritidsbanken.

Fritidsbanken Fakta:

Fritidsbanken är en ideell, nationell förening som lånar ut sport- och friluftsutrustning, exempelvis skidor, skridskor, inlines, flytvästar, klubbor, fiskespön, stormkök, fotbollsskor, bollar av olika slag och mycket annat. I princip all utrustning är skänkt. Den första fritidsbanken öppnande 2013 i Forshaga kommun. I skrivande stund finns 126 Fritidsbanken fördelat på 117 kommuner.

Fritidsbanken Sverige arbetar med nyetablering, utveckling, samordning, utbildning, information, marknadsföring och nätverkande. Cirka 90 procent av Sveriges fritidsbanker har kommunen som huvudman.

Visionen är att varje kommun ska ha minst en Fritidsbank.

Stort intresse för simhoppning

Utöver arbetet på Fritidsbanken arbetar Anna med ledarskapsutbildningar, föreläsningar och att coacha andra idrottare. Simhoppsvärlden däremot, beskriver hon som ett avslutat kapitel sedan hon avgick från tjänsten som förbundskapten häromåret.

Det finns en naturlig attraktionskraft i simhopp och hopptorn, menar Anna. Många barn vill hoppa och tycker det är kul. Men man kan bli bättre på att marknadsföra sporten och att fånga upp intresserade barn.

– Det gäller att någon engagerad person i idrottsföreningen står där när barnen badar och hoppar, och visar att simhopp är en sport som vilken som helst. Att det är något man kan träna, tävla i och utvecklas genom. Där behöver vi bli bättre, säger Anna.

I samma andetag kommer hon på sig själv med att säga ”vi”.

– Jag är inte ens engagerad längre. Jag säger ”vi” för att simhoppningen varit en stor del av mitt liv, säger Anna och skrattar.

”'Oj, hoppa inte så högt', sitter föräldrarna och säger. Men vad fasen, då blir de ju rädda.”

En motionsform som vilken annan

Det är inte bara barnen som tycker det är kul att hoppa. På senare år har så kallad ”mastershoppning” vuxit i popularitet. Masters kallas den grupp som i vuxen ålder tävlar på amatörnivå i simning eller simhoppning. Vissa tävlar även internationellt.

– Jag har haft mastersläger i Karlskoga. Detta är en väldigt engagerad grupp som verkligen vill träna, säger Anna.

Simhoppning är en motionsform som vilken annan, menar Anna. Utöver hoppträning tränar man gymnastik och styrka på land, vilket förbättrar både koordination och rörlighet. Anna är också välbekant med det prestigelösa hoppandet där glädje, lust och gemenskap får råda. Då pratar vi simhoppning på bland annat företagsevent, kickoffer, svensexor och möhippor.

– Det är så himla roligt. Oftast är det få som hoppat tidigare och man börjar därför på samma nivå. Det blir mycket skratt och glädje, så länge deltagarna vågar bjuda lite på sig själva, säger Anna.

Då och då stöter hon på föreställningen om simhoppning som något svårt och komplicerat. Ibland för svårt, för att ge det en chans. Anna tycker att vi kan lära av barnen, men det gäller att vi inte hindrar dem.

– ”Oj, hoppa inte så högt”, sitter föräldrarna och säger. Men vad fasen, då blir de ju rädda. Barn är inte rädda och ängsliga men vi gör dem rädda och ängsliga. Låt dem hållas, säger Anna.

Brist på tävlingsanläggningar

Anna tror inte att vi får fler stjärnskott bara för att det finns tiometerstorn överallt. Däremot tycker hon att det finns för få anläggningar där det går att bedriva tävlingar utan att behöva alternera mellan olika anläggningar.

– Det saknas anläggningar med tiometerstorn som har tillräcklig bredd för parhoppning. Samma sak är det med parhoppning från trampolin på tre meters höjd. Det är ju dessa höjder och grenar som gäller vid mästerskap och i dagsläget är det bara Stockholm och Jönköping som erbjuder detta, säger Anna.

Trots begränsade förutsättningar

På Strandbadet i hemstaden Karlskoga där allting började hade Anna tillgång till en, tre och fem meters hopphöjd. Efter ombyggnation och renovering försvann femman. Kvar blev två ettor och två treor.

– Ofta klagas det över dåliga förutsättningar. Men herregud, jag hade sämst förutsättningar, men gick ändå hyfsat långt. Man ska inte tro att framgångarna kommer som ett brev på posten så fort man skaffat allt man vill ha, säger Anna.

De begränsade förutsättningarna vägdes upp av engagerade ledare och tränare. Karlskoga har alltid levererat simhoppare på internationell nivå.

– Karlskoga är ett kvitto på att det går om man gör rätt saker, även om man är en liten förening med få aktiva. Ledarskapet är A och O, säger Anna.

Anna Lindberg om Fritidsbanken, simhoppning och badhus. We Group Badhusbloggen
Foto: John Wernbom

Den mäktiga ”tian”

När Anna skulle träna på tiometersnivå gick turerna till Örebro, en bilresa på ungefär 40 minuter.

– Det är inte jättelångt mellan Karlskoga och Örebro men visst hade det varit skönt att ha allt på ett och samma ställe, säger Anna.

Anna vill lyfta fram det mentala och symboliska värdet av den högsta simhoppshöjden. För unga hoppare finns det ett värde i att vid varje träningstillfälle få titta upp mot den mäktiga ”tian”, även för de som inte är redo att hoppa på den höjden.

– Ur en strikt simhoppssynvinkel hade vi så klart önskat att det fanns badhus med tiometerstorn överallt, för i slutändan kräver sporten det, även om det går att lyckas med begränsade förutsättningar, säger Anna.

We Group Kristianstads Badrike Hopptorn
Hoppbassäng i Kristianstads badrike på en, tre, respektive fem meter.

En precisionssport

Rätt förutsättningar handlar inte bara om tiometerstorn. Det är skillnad på hopptorn för lek och skoj och hopptorn för simhoppning. Måtten spelar en central roll.

– Min pappa har varit engagerad i en del badhusbyggen. Ibland bygger man en trea med fast plattform. Problemet är att man varken tränar eller tävlar på en sådan, säger Anna.

Att skruva på en trampolin löser inte problemet. Då landar höjden på 3.30 och simhopp är en precisionssport där centimetrarna spelar en avgörande roll.

– Sätter man upp sviktar med rätt mått finns förutsättningar att starta simhoppföreningar på fler ställen. Däremot är trean med fast plattform kanske mer barnvänlig än en gungande svikt, säger Anna med fundersam röst.

Fram träder en konflikt om hopptornen ska vara en lekattraktion eller ett nödvändigt redskap för idrott och föreningsliv.

– Det är mycket med det hela, säger Anna.

Behovet av landträning

Genom åren har Anna besökt otaliga badhus och idrottsanläggningar, både i Sverige och utomlands. Ett land som etsat sig fast lite extra är Mexiko där man bygger enkla men ändamålsenliga badhus som dessutom har goda landträningsmöjligheter.

– Nu börjar det dyka upp på fler ställen i Sverige att man samlar olika anläggningar på samma ställe. I exempelvis Växjö har man i Arenastaden samlat ishallar, vanliga gymnastikhallar med friidrott och fotboll. Det enda som fattas är ett badhus, säger Anna.

För det är inte bara möjligheten till rätt hopptorn och trampoliner som spelar roll när det kommer till simhoppsträning. Ribbstolar, studsmattor, tjockmattor och liknande används också i träningen.

– Simhoppning handlar mycket om alternativ träning och då vill man gärna ha en landträningsdel i anslutning till badhuset. Här ligger Sverige långt efter, säger Anna.

Och simhoppningen är inte ensam om behovet.

– Numera kör simmarna mer landträning än tidigare, men även andra vattensporter har nytta av det, säger Anna.

”Tänk att ha äldregymnastik och barngymnastik kombinerat med motionssimning!”

Läktaren som träningslokal

Enligt Anna är det mer regel än undantag för landets simhoppare att åka någon annanstans för att få landträningen tillgodosedd. I ungdomens Karlskoga fick hon till en början hålla till godo med läktaren på blygsamma 1,5 meter i bredd.

– Man kunde nästan snurra på armarna, säger Anna och gestikulerar.

Så småningom fick hon åka in till Karlstad för riktig fysträning i en friidrottshall. På det följde en industrilokal de sista åren. Anna blir entusiastisk när hon pratar om potentialen i att kombinera badhus med landträning och gymnastisk.

– Hur många som helst skulle kunna nyttja den möjligheten, både barn och äldre. Tänk att ha äldregymnastik och barngymnastik kombinerat med motionssimning, utbrister Anna.

Under ett och samma tak

Precis som många andra mitt i livet är det fullt upp för Anna. Familjeliv, arbete och olika former av engagemang gör tiden dyrbar.

– Om det är något som människor har brist på så är det tid. Detta borde påverka synen på våra badhus och idrottsanläggningar, säger Anna.

Att samla olika aktiviteter under ett och samma tak gör vår fritid mer lätthanterlig och effektiv, samtidigt som anläggningarna utnyttjas till max, tror Anna.

– Gå på babysim med minstingen, samtidigt som det äldre syskonet aktiveras på sitt håll, säger Anna.

Det gamla sanatoriet i Vejbystrand. Badhusbloggen
Det gamla sanatoriet (till höger i bild) uppkallat efter Drottning Victoria (Victoria av Baden) är idag ett äldreboende med havet som närmsta granne. Foto: John Wernbom

Rundpingis på hemmet

Från hamnen är det inte långt till Drottning Victorias gamla sanatorium där tuberkulossjuka vårdades för hundra år sedan. Numera är det äldreboende. Framför de vita huskropparna skymtar havsbukten som om några månader kommer krylla av badande människor. En grupp seniorer spelar boule. Anna kommer att tänka på den gamla damen som besökte Fritidsbanken i jakt på pingisracketar.

– Hon skulle spela rundpingis på hemmet, säger Anna, med ett leende.

Sedan har vi mannen som skänkte bort sina skridskor för att sedan låna dem.

– Vi tar ju hand om grejerna. När han kommer tillbaka är skridskorna nyslipade. Genialiskt, säger Anna med ett skratt.

Men kanske är det barnens reaktioner som betyder mest.

– ”Tack Fritidsbanken för att jag fick åka skidor”, är det väldigt många barn som ger uttryck för. Det är så jädra häftigt, säger Anna och spricker upp i ett leende.

Liknande artiklar från Badhusbloggen

Arkitekten bakom badhusen – möt Axel Robach

Axel Robach är arkitekt på We Group och har arbetat med många projekt sedan han började…

Bastu och hälsoeffekter – mer än skön avkoppling

Att bada bastu regelbundet är inte bara skönt och avkopplande. Forskningen visar på stora…

Vattenrening i badhus – del 1

För att kunna rena bassängvatten behövs ett desinfektionsmedel. Men det duger inte med…

Badhusen och dess intressenter – vem bygger vi för?

Ett badhus är en plats som samlar många intressen som ibland står i strid med varandra.…

Luftbubblor under vattenyta

Legionella i badhus – att förebygga och åtgärda

Legionella kan innebära en snabbt övergående influensa, men det är också en potentiellt…

Påklädda personer i bastu med badanka

Vi reder ut i bastudebatten

Nakenhet i bastu är uppenbarligen ett ämne som väcker känslor hos många. Men handlar…

Åsa Jansson Kristianstads badrike

Kristianstads badrike – ett år efter invigningen

Den 30 september 2022 var det pompa och ståt i Kristianstad. Blåsorkestern var på plats…

Virtuell vattenträning – en förnyelse av vattengympan

Ökad kundnöjdhet, nya användare och fler besökare till badhus och spa-anläggningar. Det…

Missa inte nästa artikel!

Prenumerera på Badhusbloggen. Du får ett mejl en gång i månaden med de senaste artiklarna.